Ook in de Franse steden ontstaan er allemaal duurzame initiatieven, om het leven in de stad iets groener te maken. Van stadsboerderijen en creatieve plekken tot ecowijken en duurzame festivals waarbij het allemaal draait om ontmoetingen en een fijne sfeer. En milieubewust genieten van de Franse keuken.
Zo werd in Bordeaux de voormalige kazerne omgebouwd tot het multifunctionele Darwin complex, met streetart, een markt met lokale producten, een stadsboerderij en een van de grootste bio-restaurants van Frankrijk. In Aix-les-Bains aan de voet van de bergen wordt jaarlijks een duurzaam festival gehouden.
De Friche de la Belle de Mai is een oude tabaksfabriek in Marseille die nu fungeert als kunst-en cultuur centrum met restaurant, café, boerenmarkt, moestuin en skatebaan en
Nantes was 10 jaar geleden al de groene hoofdstad van Europa, en probeert die status te evenaren met de uitbreiding van fietspaden, stadsparken met moestuinen, ecologische wijken, een stadsboerderij en een nieuwe foodcourt Magmaa waar met lokale producten gewerkt wordt. Lyon heeft sinds 2019 de oevers van de Saône flink vergroend. In de ecologische wijk Confluence vind je foodcourt Heat waar je lekker lokaal kunt eten.
Ook in Montpellier bruist het van de activiteit zoals de Marché du Lez langs de oevers van de Lez met kraampjes, restaurants, foodtrucks, dakterrassen tussen brocantes en recyclingbedrijven.
Chefkoks in Lille hebben de handen ineengeslagen om milieubewust en lokaal te koken. Ontdek er ook de Grand Scène met lokaal streetfood.
In Rennes zorgen de stadsboerderijen voor heerlijke seizoensgerechten die met muziek en cultuur gecombineerd worden.
Parijs doet goed mee met deze trends en zo vind je er ook steeds meer stadsboerderijen op daken, maar in het bosgebied bij Meudon is nu cultureel centrum Hangar Y open met bistronomisch restaurant.
Zit je op de fiets in het Loiregebied, neem dan eens een kijkje in Tours bij het ecologische recreatiegebied la Gloriette of de duurzame initiatieven in les Beaumonts.
Meer informatie:
Comments